Ο αρχικός πυρήνας της Βιβλιοθήκης υπήρξαν πεντακόσια περίπου βιβλία που είχε συγκεντρώσει ο Αγροτικός Σύλλογος του χωριού μας, στις αρχές του 1980. Σε αυτά προστέθηκαν οι δωρεές συγχωριανών και φίλων. Αναφέρονται ορισμένα ονόματα δωρητών:

Οι συγγραφείς-ανθολόγοι Ρένος, Ήρκος και Στάντης Αποστολίδης, ο επίτιμος Επιθεωρητής Δημ. Εκπ/σεως Κώστας Γ. Μουζακίτης, ο επίτιμος Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ. Σπύρος Μουζακίτης, οι Νίκος και Ίνα Αγάθου, ηΑλεξάνδρα Γουλή, οι Παύλος και Διονυσία Μουζακίτη, ο ψυχίατρος Ανδρέας Γκούσης, η Βασιλική Μουζακίτη-Καραπάνου, η Κατερίνα Μουζακίτη-Κουρσάρη και ο γιος της Κώστας Κουρσάρης, η Αλέκα Λεοντίτση, η Εύα Θεοτοκάτου, η Μαρία Περράκη, η Ροζαντένια Καραμούτσου, η Τζούλια Ραλλίδου, η Κλαίρη Ρώσση, ο παιδίατρος Σπύρος Σαββανής, ο Γιάννης Σφυρίδης και πολλοί άλλοι, οι εκδόσεις Άγρα, Αλεξάνδρεια, Απόστροφος, Εστία, Λιβάνη, Καλειδοσκόπιο, Καστανιώτη, Κέδρος, Κέρκυρα, Modern Times, Περίπλους, Πρωτοπορία, Ωκεανίδα, ενώ βιβλία τους έχουν προσφέρει οι συγγραφείς Αντώνιος Αγιούς, Κώστας Απέργης, Αθηνά Κακούρη, Κωνσταντίνος Καραμούτσος, Νίκος Κουρκουμέλης, Κάρολος Κλήμης, Μαρούλα Κλιάφα, Γιώργος Κάρτερ, Τέλλος Πανδής, Γιώργος Σουρτζίνος, Γιώργος Χανδρινός κ.α. Για τις παραλείψεις των ονομάτων τους, ζητούμε τη συγνώμη και την κατανόηση των φίλων μας…

Πολλά βιβλία αποκτήθηκαν κατόπιν αιτημάτων μας, από δωρεές αξιόλογων πνευματικών φορέων αλλά και πολλών ιδιωτών. Ενδεικτικά σημειώνονται η Βουλή των Ελλήνων, η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Ουράνη, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), το Ελληνικό Λαογραφικό Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), τα Μορφωτικά Ιδρύματα της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Ι. Μητρόπολις Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Δήμος Κέρκυρας, η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής, ο Σύλλογος Αυλιωτινών Αττικής, ο Δήμος Ταύρου, ενώ το Υπουργείο Παιδείας είχε χορηγήσει κατά τα παρελθόντα έτη ένα αξιόλογο ποσόν για αγορά βιβλίων.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε στην πολύ τιμητική δωρεά του μεγάλου ευεργέτη της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, γεννημένου στην Κέρκυρα, γνωστού συγγραφέα και πρώην διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Κολεγίου Αθηνών, Κυριάκου Ντελόπουλου, ο οποίος, εκτός από περίπου 1.200 βιβλία γενικής φύσεως, δώρισε και μια ειδική συλλογή 450 βιβλίων με αφιερώσεις των συγγραφέων τους προς εκείνον.

Επίσης, πολύ σημαντική υπήρξε η δωρεά των βιβλίων της αείμνηστης Κερκυραίας καθηγήτριας Ζωής Χειμαριού, αποτελούμενη από 2.000 περίπου τίτλους, που αποκτήθηκαν χάρη στην ευγενική πρωτοβουλία του καθηγητή του Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιάννη Λαζαράτου.

Ακόμη, πολύ συγκινητική ήταν η δωρεά προς τη Βιβλιοθήκη μας, των βιβλίων που προέρχονται από την βιβλιοθήκη των αειμνήστων Δονάτου και Ιουλίας Παϊπέτη, δωρεά των τέκνων τους Αγάθης και Μάριου Παϊπέτη. Τα βιβλία αυτά συνθέτουν ποικίλα πνευματικά ενδιαφέροντα και αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο των Κερκυραϊκών αστικών βιβλιοθηκών.

Μεγάλο απόκτημα (περίπου 700 βιβλία), υπήρξε ένα μεγάλο τμήμα της βιβλιοθήκης του αείμνηστου σεμνού ερευνητή και συγγραφέα Αντωνίου Αγιούς, ύστερα από τη συγκινητική δωρεά της συζύγου του Μαρίας και του γιού του Γιάννη Αγιούς. Η εν λόγω δωρεά εμπλουτίστηκε από ορισμένα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το γραφείο του κ.α., τα οποία κοσμούν μια γωνιά της αίθουσας που φιλοξενεί την επτανησιακή συλλογή.

Τέλος, η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών δέχτηκε τη δωρεά της οικογένειας Πέτρου Γιοχάλα, εις μνήμην Γεωργίου και Αλίκης Γιοχάλα.

Εκτός από τους δεκάδες δωρητές βιβλίων, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι είχαμε την υποστήριξη της Νομαρχίας Κερκύρας (το 2006) και των δύο Δημάρχων Γιάννη Προβατά και Αλέκου Αυλωνίτη, των Δημοτικών Συμβουλίων και της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του πρώην Δήμου Εσπερίων, καθώς λαμβάναμε (κατά τα έτη 2004-2009) μια αξιοπρεπή ετήσια επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα και για την καταλογογράφηση της Βιβλιοθήκης μας. Ήδη, ένα μεγάλο μέρος έχει καταλογογραφηθεί με ορθά βιβλιοθηκονομικά κριτήρια, χάρη στην εργασία των βιβλιοθηκονόμων  Στέλλας Λειτούργη, Γιάννας Σιαμέτη και Ανδριανής Χανδρινού.

Τέλος, το 2012 εγκρίθηκε αίτηση του συλλόγου μας προς την ΑΝΙΟΝ – ΟΤΑ, για εκσυγχρονισμό της βιβλιοθήκης μας από το πρόγραμμα leader, όπου και εγκρίθηκε ποσό 28.767,24 ευρώ.