Σε ό,τι αφορά τώρα το δυσκολότερο κομμάτι της προσπάθειάς μας, δηλαδή την παρακίνηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης για τη Βιβλιοθήκη, οργανώνονται σε συνεργασία με τα σχολεία επισκέψεις των μαθητών της περιοχής μας στο χώρο της Βιβλιοθήκης, ενώ έχει θεσπιστεί από δεκαπενταετίας, ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός έκθεσης στο Σχολικό Κέντρο Αυλιωτών, με βράβευση των καλύτερων εκθέσεων, πετυχαίνοντας έτσι την προσέλκυση μεγάλου αριθμού μαθητών, οι οποίοι αποτελούν τακτικούς αναγνώστες. Υπάρχει, επίσης, άριστη συνεργασία και με το γειτονικό Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, κατά μέσο όρο, διακινούνται περίπου 1.500 βιβλία το χρόνο!

Πέρα από τη συλλογή παλαιών φωτογραφιών τοπικού ενδιαφέροντος, τη δημιουργία σχετικού αρχείου και την οργάνωση θεματικών εκθέσεων, έχουν εκδοθεί τέσσερα ημερολόγια με φωτογραφικό υλικό, με σκοπό να συγκινήσουν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα σεβασμού του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Παράλληλα, κατά το παρελθόν διάστημα, έχουν οργανωθεί με ιδιαίτερη επιτυχία διαλέξεις αλλά και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως την παρουσίαση στο Πνευματικό μας Κέντρο του θεατρικού μονολόγου Η Ομορφάσχημη, με τη γνωστή ηθοποιό Ναταλία Καποδίστρια (2012), καθώς και του πολυφωνικού χορού Κυνοπιαστών «Γειτονία» (2013), σε μια όμορφη βραδιά κερκυραϊκής λαϊκής μουσικής παράδοσης.

Μια ακόμη ιδιαίτερα αξιόλογη και επιτυχημένη δραστηριότητα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης υπήρξε η οργάνωση –για πέντε συνεχείς χρονιές(!)– θερινών μαθημάτων παιδικής ζωγραφικής, τα οποία προσέφερε, με απόλυτη αμεσότητα και επιτυχία, η γνωστή ζωγράφος Φανή Μιχαηλίδη, σύζυγος του ζωγράφου Σπύρου Κουρσάρη. Ήταν μια πολύ ωραία ιδέα που ευαισθητοποίησε μικρούς και μεγάλους γύρω από τα καλλιτεχνικά θέματα και την πηγαία, δημιουργική έκφραση.

Ξεχωριστή αναφορά οφείλουμε στην εξαιρετικά συγκινητική προσφορά του γνωστού Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Κουρσάρη, ο οποίος πρόσφερε αφιλοκερδώς στη Βιβλιοθήκη μας ένα τρίπτυχο έργο του, που απεικονίζει ένα θαλασσινό τοπίο της περιοχής μας με τίτλο: «Στην άκρη του δυτικού ορίζοντα». Οι τρεις εκδοχές αυτού του τοπίου, τυπώθηκαν σε 150 αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον ίδιο αντίτυπα, με τον ευγενή σκοπό να υποστηριχθούν οι στόχοι της Βιβλιοθήκης μας.

Με αυτούς τους τρόπους, η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών, μια φωτεινή τοπική πνευματική εστία, επιδιώκει να συμβάλλει, με τις μικρές της δυνάμεις, στην οργάνωση κάθε σχετικής εκδήλωσης που προωθεί τον πολιτισμό του τόπου μας σε κάθε του έκφραση.

Σήμερα, χάρη στην ολοκλήρωση του προγράμματος Leader, διαθέτουμε μια σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα προβολής, την αίθουσα γραμματειακής – βιβλιοθηκονομικής υποστήριξης, το αναγνωστήριο με μια ¨παιδική γωνιά¨, ώστε να είναι πιο φιλική η προσέγγιση των παιδιών και η σύνδεσή τους με τη Βιβλιοθήκη, την αίθουσα στην οποία έχει μερικώς αναπτυχθεί η μεγάλη δωρεά του Κυριάκου Ντελόπουλου και την αίθουσα της ειδικής επτανησιακής συλλογής, η οποία στοχεύει στη συγκέντρωση όσο των δυνατόν περισσότερων επτανησιακών εκδόσεων.

 

Παράλληλα, δημιουργήθηκε η σύγχρονη Ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης http://avlioteslibrary.com, με αναρτημένο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, εύκολα προσβάσιμη και με ειδικές προδιαγραφές.