Η Βιβλιοθήκη μας!

Η «Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών» ιδρύθηκε το 1998, από μια ομάδα είκοσι περίπου φιλομαθών νέων, που θέλησαν να δημιουργήσουν έναν πυρήνα αγάπης και προβολής του βιβλίου. Στεγάζεται στον πρώτο όροφο του «Πνευματικού Κέντρου Αυλιωτών», ενός σύγχρονου και ευρύχωρου κτηρίου που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, καταλαμβάνοντας χώρο 120 τ.μ.

Στους σκοπούς μας, εκτός από τη διάδοση και τη μελέτη των βιβλίων, συμπεριλαμβάνεται η διατήρηση και ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας της κερκυραϊκής υπαίθρου, ενώ φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη γενικότερη ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή μας. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί περίπου 10.000 τόμοι, με περιεχόμενο κυρίως ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ιστορία, λαογραφία, πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία, θρησκεία, τέχνη, παιδικά – νεανικά βιβλία και λευκώματα.

 

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών, πρότυπο Βιβλιοθήκης για ολόκληρη τη βόρεια Κέρκυρα, έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει και να εξυπηρετήσει αναγνώστες από την ευρύτερη περιοχή της ενδοχώρας και μπορεί να αποτελέσει αφ’ ενός έναν δυναμικό σύγχρονο φορέα προβολής της γνώσης μέσω της ψηφιακής Τεχνολογίας, αφ’ ετέρου έναν φορέα διάσωσης και διατήρησης της Επτανησιακής πολιτισμικής ιδιαιτερότητας.

Προσέλκυση των κατοίκων και ειδικά των μαθητών!

Σε ό,τι αφορά τώρα το δυσκολότερο, ίσως, κομμάτι της προσπάθειάς μας, δηλαδή την παρακίνηση του ενδιαφέροντος και της αγάπης προς τη Βιβλιοθήκη, οργανώνουμε, σε συνεργασία με τα σχολεία, επισκέψεις των μαθητών της περιοχής μας στο χώρο της Βιβλιοθήκης, ενώ έχουμε θεσπιστεί από δεκαετίας, ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης στο Σχολικό Κέντρο Αυλιωτών, με βράβευση των καλύτερων εκθέσεων, πετυχαίνοντας έτσι την προσέλκυση μεγάλου αριθμού μαθητών, οι οποίοι αποτελούν τακτικούς αναγνώστες! Ενδεικτικά, σημειώνουμε ότι, κατά μέσο όρο, διακινούνται περίπου 1.500 βιβλία το χρόνο! Επιπλέον, προωθούμε τη διαρκή συλλογή παλαιών φωτογραφιών τοπικού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία σχετικού αρχείου (ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 2.000).

Για το σκοπό αυτό, έχουμε οργανώσει αρκετές θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας, έχουμε εκδώσει τέσσερα θεματικά ημερολόγια, ενώ στοχεύουμε στην έκδοση ενός σχετικού λευκώματος. Ο ρόλος των φωτογραφιών είναι πολύ σημαντικός, καθώς συγκινεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, μας φέρνει κοντά στη Βιβλιοθήκη και μας ευαισθητοποιεί σε θέματα σεβασμού του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μια ακόμη επιτυχημένη και αξιόλογη δραστηριότητα της Βιβλιοθήκης μας ήταν η οργάνωση –για πέντε συνεχείς χρονιές - θερινών μαθημάτων παιδικής ζωγραφικής, τα οποία προσέφερε, με ιδιαίτερη αμεσότητα, η γνωστή ζωγράφος Φανή Μιχαηλίδη, σύζυγος του κερκυραίου, αξιόλογου ζωγράφου, Σπύρου Κουρσάρη. Υπήρξε μια ιδέα που ευαισθητοποίησε μικρούς και μεγάλους γύρω από τα καλλιτεχνικά θέματα και συνέβαλλε ουσιαστικά στην πηγαία και δημιουργική έκφραση.

Ανάγκη οικονομικής υποστήριξης!

Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των δράσεων μας από την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Εσπερίων χορηγούσε τη βιβλιοθήκη με 2.500 ευρώ ετησίως, ώστε να καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα της αναδρομικής καταλογογράφησης. Η χορηγία αυτή, απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση και στοιχειώδη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, είχε διακοπεί από όταν καταργήθηκε ο Δήμος Εσπερίων.

Μετά από αίτημά μας προς τον Δήμο της Κέρκυρας, από 5/6/2013, τελικώς εγκρίθηκε επιχορήγηση ύψους 2.000,00 ευρώ, το οποίο μας αποδόθηκε εφ άπαξ, στις 14/4/2014.

Τέλος, πολύ σημαντικό γεγονός για την αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης, που όμως συνεπάγεται πλέον και πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις, είναι ότι από το 2012, μέσω της ΑΝΙΟΝ – ΟΤΑ, η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών, έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα leader. Έχει εγκριθεί το ποσό των 28.767,24 ευρώ, που αφορά κυρίως υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αυλιωτών έχει βρει θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους του τόπου μας, ενώ αποτελεί, πιστεύουμε, μια φωτεινή τοπική πνευματική εστία, που μπορεί να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμβάλουν στην προσπάθειά μας για τη διάδοση και τη μελέτη των βιβλίων.

Ελπίζουμε στην ενεργό συμπαράστασή σας!

Scan1_resize

Σκοπός μας!

Η διάδοση και η μελέτη των βιβλίων, καθώς και η διατήρηση και ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας της κερκυραϊκής υπαίθρου, ενώ φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη γενικότερη ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή μας.

“Διατήρηση και ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας της Κερκυραϊκής υπαίθρου”

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ K. ΖΥΜΑΡΗΣ

Πρόεδρος

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ

Γραμματέας

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ

Ταμίας

ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

Μέλος

ΑΘΗΝΑ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

Μέλος

Το καταστατικό μας!

pdf
Κατεβάστε

Το Καταστατικό μας

Download